Tatu Huuskonen Puhun totuudesta niin kuin sen itse ymmärrän

Hahmotelma n-kappaleen ongelman ratkaisusta

Fysiikassa on useita ratkaisemattomia ongelmia. Yksi niistä on niin kutsuttu n-kappaleen ongelma. Tämä tarkoittaa usein taivaanmekaniikkaa gravitaatiokentässä. Ongelma voidaan ratkaista triviaalissa yhden kappaleen ja ei-triviaalissa kahden kappaleen tapauksessa. Kolmen tai useamman kappaleen ongelman ratkaisua ei ole esitetty suljetussa muodossa mutta sarjahajotelma on löydetty, jos oikein muistan, kolmelle kappaleelle. Sovellutusten kannalta tämä ratkaisu konvergoi usein liian hitaasti.

Ratkaisuehdotelmani on seuraava: koska energian, liikemäärän ja pyörimismäärän säilymislait eivät riitä ratkaisuun, tarvitaan uusia suureita ja siten uusia yhtälöitä säilymislakeineen. Tällainen suure löytyy helposti kun n-kappaleen ongelma yleistetään h-ulotteiseen avaruuteen. Neljässä ulottuvuudessa koordinaatistoa voidaan pyörittää tason ympäri. Saadaan siis uusi säilymislaki: 2-pyörimismäärän säilymislaki. Tavallinen pyörimismäärä on tällä notaatiolla 1-pyörimismäärä, ja liikemäärän säilymislaki vaikkapa 0-pyörimismäärä. Näitä säilymislakeja löytyy lisää kun ulottuvuuksia lisätään.

Kolmeulotteisessa kolmen kappaleen ongelmassa saadan yhtälö jonka mukaan 2-pyörimismäärä (triviaalisti) on nolla. Sitten vaan nakutetaan kaikki aikaisemmat säilymislait ja tämä uusi Mathematicaan katsotaan saadaanko järkevä tulos. Itse olen drop-out ja en voi tätä ratkaisua esittää loppuun asti. Olin lukioikäinen keksiessäni tämän. Kymmeneen vuoteen kosmos ei ole antanut minun opetella diffiksiä joten voin vain arvailla ratkaisun olevan olemassa. Voitte kuvitella turhautumiseni. Jos ei minä, niin toivottavasti edes joku muu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoittaa "konvergoi usein liian hitaasti"?

Käyttäjän TatuHuuskonen kuva
Tatu Huuskonen

Wikipedia: "Konvergenssi tarkoittaa yleisesti tarkasteltavan ilmiön lähestymistä ajan kuluessa jotakin määrättyä arvoa, yhteistä näkemystä tai tasapainotilaa."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos vastauksesta. Toi fysiikkaa ei ole mun lajini.
Psykiatriaan sensijaan olen perehtynyt monestakin näkökulmasta.
Eilen keskusteltiin yhden ystävättären kanssa diagnostoinnista ja hoitomenetelmistä tämän ylen jutun perusteella.
Tällainen ruusuinen unelma huomasin pari päivää sitten:
https://yle.fi/uutiset/3-9925716
Tsemppiä!

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset