Tatu Huuskonen Puhun totuudesta niin kuin sen itse ymmärrän

Leikittelyä universumilla

Mustista aukoista: 

Mustista aukoista tiedetään että niiden tapahtumahorisontin pinta-ala on verrannollinen mustan aukon sisältämään informaatiomäärään. Toisaalta tiedetään että sama pätee näkyvälle maailmankaikkeudelle: universumin informaatiomäärä on verrannollinen ulkoreunan pinta-alaan.

Tästä on helppo johtaa ajatus: maailamankaikkeuden pinta-alafunktiot ovat verranollisia sen sisältämään informaatiomäärään. Edelleen, mitä suurempi pinta-ala, ilmeisesti myös sitä suurempi tilavuus.

On mahdollista että maailmankaikkeutemme olisi vain musta aukko.

 

Ajatusleikki maailmankaikkeudesta:

Avaruuden reuna on se piste joka oli ajan alussa. Käännetään ulkoreuna keskelle (minne se kuuluukin!), jolloin me olemme reunalla (missä kuulukin!). Keskipisteestä pääsee reunalle, meidän aika-avaruuden tilaan lukemattomia reittejä. Meillä on siis lukematon määrä toteutuneita reittejä aika-avaruudessa alusta loppuun. Nämä kaikki ovat samanarvoisia ja vaikuttavat samaan aikaan.

Kun tämä ajatus toistetaan kaikille tunnetuille aika-avaruuden pisteille huomataan että saatu konstruktio on monimutkainen. Rinnakkaisia aikajanoja on lukemattomia. Tulevaisuutta, menneisyyttä ja nykyisyyttä tapahtuu samaan aikaan.

Edelleen tulevaisuuden mielivaltaisen aika-avaruuden pisteen saavuttamiseen on lukuisia reittejä jotka kaikki tapahtuvat jos kuljemme niistä vain yhtä (vaiko kahta?). Todellakin: Feynman oli suuruus keksiessään että kaikki mahdolliset polut on laskettava mukaan kvanttifysiikassa polkuintegraalin muodossa.

 

Miltä tuntuu mennä mustaan aukkoon:

Mustan aukon tapahtumahorisontin sisällä jokainen kerros on uusi tapahtumahorisontti. Et voi siis mustan aukon sisällä nähdä eteesi vaan vain taaksepäin kapenevaan ympyrään. On ilmeistä että samalla yksi ulottuvuus katoaa ja sulautuu aikaan. Tästä ajatus moniulotteisesta ajasta, eli että mustia aukkoja olisi mustien aukkojen sisällä. Edelleen tästä on johdettavissa ajatus ajan nuolesta: et voi kulkea väärään suuntaan tapahtumahorisontin sisällä.

Mistä löytyy ensimmäinen aika? En osaa vastata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Koska informaatiota ei juuri saada mustan aukon sisältä, mihin informaation määritelmään ja mihin havaintoon perustat tämän:
"Mustista aukoista tiedetään että niiden tapahtumahorisontin pinta-ala on verrannollinen mustan aukon sisältämään informaatioon."

Jos massamuisti jauhetaan ja puristetaan pieneksi palloksi, niin onko siinä sama informaatiosisältö kuin ennen prosessia? On se nyt ainakin lukukelvoton. Minusta tuntuu, että musta aukkokin on melko lukukelvoton informaatiosäilö. Tässä ajattelen informaatiota tässä tarkoituksessa:
"Teoksessa Atk-sanakirja / Tietotekniikan liitto ry:n sanastotoimikunta, 12. uud. p. Helsinki : Talentum, 2003 määritellään tieto seuraavasti: ”Asia ihmisen vastaanottamana ja ymmärtämänä (informaatio) ..."
https://www.kirjastot.fi/kysy/saisinko-maaritelmat...
Siis informaatio ihmisen ymmärtämänä tietona tai merkityksenä.

Käyttäjän TatuHuuskonen kuva
Tatu Huuskonen

Tämä perustuu fysiikkaan. Koska en ole fyysikko, joudun perustelemaan tämän sillä että olen kuullut fyysikon näin väittävän :) Mustan aukon informaatio on luettavissa sen pinnalta. Mustat aukot myös säteilevät niin kutsuttua Hawkingin säteilyä.

Et voi tuhota informaatiota. Tämä on fysiikan 101:sta. Eli massamuistin informaatio säilyy vaikket sitä pystyisi enää lukemaan. Ehkä tulevaisuudessa satojen vuosien päästä tämäkin tulee mahdolliseksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

OK, löysin jotain aiheeseen liittyvää:
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole_informati...
Kyse näyttäisi olevan fyysikoiden uskomuksesta, ettei aaltofunktiot tuhoudu tms. Fyysikoiden informaatio on jotenkin sidoksissa aaltofunktioihin?

Saattaa kyse olla entropiastakin jollain tavoin:
https://en.wikipedia.org/wiki/Entropy_in_thermodyn...

Käyttäjän TatuHuuskonen kuva
Tatu Huuskonen

Tosiaan ensimmäisen kommentoijan kysymys perustuu eri määritelmälle informaatiosta kuin mitä fyysikot käyttävät.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos ajatellaan, että kvanttifysiikan informaatio ei häviä, niin eipä se taida myöskään lisääntyä? Jos näin, niin silloinhan sen pitäisi olla ikuista informaatiota, aina olemassa ollutta? Alkaa mennä vahvasti uskonnon puolelle?

Käyttäjän TatuHuuskonen kuva
Tatu Huuskonen

5:
Olet aiheen ytimessä. Koska maailmankaikkeus laajeenee niin informaation määrän voidaan ajatella kasvavan. Toisaalta jos näkyvä maailmankaikkeus on vain musta aukko, niin uusi informaatio lienee peräisin ulkopuolelta, siis ollen jo olemassaolevaa informaatiota. Minulla ei ole kompetenssia arvioida informaation luomisen kysymystä enempää.

Entropia ja sen fysiikka oli tosiaan se keino jolla fyysikot keksivät informaation säilymisen ja oivalsivat mustien aukkojen fyysikasta uusia palasia.

Onko kaikki mahdollinen informaatio siis ollut aina olemassa, mahdollisesti implikoiden staattisen kaikkeuden? En tiedä mutta Hermes Trimegistus, muinainen tietäjä, oli tätä mieltä. Aihe on tärkeä vapaan tahdon kysymyksen vuoksi. Oma arkikokemukseni on fluidi kaikkeus vapaalla tahdolla, mutta minulla ole yhtään perustelua - muuta kuin kokemukseni. Järkeni taas kannattaa determinismiä ja melkoisen kuollutta kaikkeutta. Minulla on tähän perusteluita. Tässä vaiheessa olen sitä mieltä että ratkaisu on kätketty johonkin yksinkertaiseen paradoksiin.

Ja vielä yksi huomautus: Viittaamani tietäjä on suuri auktoriteetti salatieteissä, alleviivaten ajatusta tämän tiedon pimittämisestä taviksilta, ts. profaaneilta. Hänen merkitys nykyaikaiselle humpuukille kuin myös vakavammin otettavalle rajatiedolle on merkittävä. Jos oisin inessä en lähteitäni tohtisi mainita.

Kirjoittelen lähipäivinä lisää muun muassa tietoisuudesta, sielun ajatuksesta ja kaiken mahdollisen mahdollisuudesta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset